Ett stort steg togs

Den 9 juni 2015 började mitt nya liv. Efter att under första halvan av året ha fattat beslutet, fått remiss, träffat läkare och dietist osv, genomgick jag den 9/6 en viktminskningsoperation. Jag som alltid ansett att jag aldrig skulle lägga mig under kniven om det inte var absolut medicinskt nödvändigt. Jag skulle fortfarande aldrig ha gjort en gastric bypass. Jag tycker det är ett alldeles för riskabelt och onaturligt ingrepp, att koppla bort magsäcken helt, ta bort en bit av tunntarmen, och koppla ihop övre magmunnen direkt med tunntarmen.

Men när jag via en kompis fick höra talas om det mindre kända gastric sleeve, var det något som klickade till inom mig, och jag insåg att jag bara lurar mig själv när jag envisas med att jag kan gå ner i vikt alldeles på egen hand. Jag kan ju inte! Eller rättare sagt, jag kan gå ner lite i vikt för att sedan gå upp mer. Under de senaste 2-3 åren hade jag lagt på mig ännu mer än tidigare, var nu större än någonsing och mådde varken bra fysiskt eller psykist.

Jag gick hem och läste allt jag kunde komma över om gastric sleeve på nätet, och fattade beslutet. Jag ville göra denna operation. Självklart medför alla operationer risker. Men sleeve kändes “naturligare” än bypass. Vid sleeve tar man bort större delen av magsäcken. Man får en liten bit magsäck kvar. Inga omkopplingar av magmun och tarmar, och färre risker för framtida komplikationer. Eftersom en del av magsäcker finns kvar, kan kroppen ta upp näring, mediciner etc.

Här är en förebild från innan min viktminskning började, och en bild på när jag hade gått ner 25 kilo. Jag har stått stilla på ca minus 25 ett tag nu. Jag vet att det beror på att jag åt för mycket sötsaker månaderna innan jul. Ett resultat av att jag kände mig stressad och trött (pga intensiva jobbdagar tiden fram till jul), vilket ledde till att jag blev nedstämd, och tröståt en del. Nu är julstressen över, jag mår bättre och behöver inte längre ta till sötsaker. 🙂 Även om man gjort en viktminskningsoperation måste man själv se till att man äter rätt och inte återgår till gamla sunda matvanor. Man kan ju fortfarande äta allt, bara i så mycket mindre mängd. Och då är det såklart det kroppen behöver som man ska se till att äta. Det onyttiga kan man äta någon gång ibland, men inte hela tiden.

150924-vikt

1 Comment

  1. Annie says:

    Kul att läsa! Det verkar ju ha gått riktigt bra för dig. Och du ser jättefin ut! Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *